Naarden

Elsevier beoordeelde gemeenten op onder andere het woongenot, de voorzieningen en hoe mooi de omgeving is

Diverse malen wint de gemeente Naarden vanwege de fraaie historische kern, veel natuurschoon (het Naardermeer) en goede zorg- en onderwijsvoorzieningen.

Door de centrale ligging in het Gooi kunnen inwoners voor allerlei andere voorzieningen terecht vlak buiten de eigen grenzen.

De vestingstad Naarden is de oudste stad van het Gooi en één van de mooiste Nederlandse cultuurmonumenten. Om meer over de woelige geschiedenis van het stadje te weten te komen, is een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum dan ook een aanrader. Naarden heeft nog diverse andere bezienswaardige monumenten. Zo vindt u er de imposante Grote of Sint Vituskerk, die niet alleen bekend is vanwege zijn unieke plafondbeschilderingen, maar ook vanwege de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion. Een aanrader is het beklimmen van de toren of een stadswandeling. Het stadhuis uit 1601 is een typisch voorbeeld van Hollandse Renaissancebouw en ook het Burgerweeshuis is een bezoekje waard. In het Comeniusmuseum komt u alles te weten over Comenius. Verder opent het Weegschaalmuseum eind 2012 zijn deuren.
Daarnaast vindt u in Naarden het Naardermeer, één van de oudste natuurmonumenten in Nederland. Het Arsenaal van Jan des Bouvrie, de vele antiekwinkeltjes en de jaarlijkse beurs ‘La table en fête' hebben ertoe bijgedragen dat Naarden ook op het gebied van wonen en antiek een steeds grotere naamsbekendheid verwerft. Verder vindt u in Naarden een ruime keuze aan horecagelegenheden, variërend van gezellige cafeetjes tot luxueuze restaurants.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Naarden